Rosacea finns hos 5-10 procent av oss vuxna och är en hudsjukdom som drabbar ansiktets mer centrala delar såsom kinder, haka och panna och kan visa sig genom rodnader, knottror, ytliga blodkärl och i värsta fall varblåsor.

 

Det finns många olika variationer på problemhy och rosascea är en av dem. Rosacea som är en kronisk inflamatorisk sjukdom brukar börja när man är över 30 och drabbar oftast dem som har väldigt känslig och ljus hy. Den kan ibland förväxlas med vuxenacne då symptomen kan vara väldigt lika varandra men man har inga pormaskar när man lider av rosacea, vilket man oftast har vid acne. Här beror inte heller uppkomsten på att man har överproduktion av talg eller blockering av talgkörtelns mynning.

Rosacea är inte smittsamt och det är inte fastställt vad sjukdomen beror på men man vet att sjukdomen kan provoceras av värme, starka kryddor, sol, blåst, heta drycker, stress, alkohol och givetvis av olika kemikalier som man applicerar på huden. Man bör undvika att sola överdrivet mycket och att använda kortisonkrämer i ansiktet då det försämrar rosacean.

Det går inte att permanent bota rosacean men man kan lindra sjukdomens olika symtom när de börjar bryta ut, ibland kan det behövas under en längre period och man får försöka lära sig allt eftersom vad som utlöser det och vad man bör undvika. Får man inte bukt med sin rosacea så kan man få antibiotika och ibland kan även laserkirurgi behövas.