Att raka sig är något många gör innan de åker till jobbet på morgonen, men detta är ett av de vanligaste misstagen man ser när det kommer till att raka sig. Här kommer några praktiskt tips kring rakning som alla män kan ta del av.

shutterstock_239296357

Till att börja med är det ju viktigt att man har rätt utrustning för jobbet, försöker man raka sig med undermåliga produkter kan man inte förvänta sig att få det bästa möjliga resultatet. Och vissa tips kommer att förlita sig på att man faktiskt använder bra rakutrustning, resultatet kan annars variera. Men nu vidare till tipsen:

1. Välj rätt tidpunkt

Som sagt i början gör många misstaget att raka sig på morgonen,  den bästa tidpunkten är faktiskt kvällen. Inte nog med att man inte behöver oroa sig för hur lång tid det tar, man är dessutom inte lika trött och det spelar ingen roll om huden är rödaktig ett tag efteråt.

2. Förbered korrekt

Innan man rakar sig är det viktigt att rengöra huden med en mild rengöringstvätt. Detta förhindrar att huden torkar ut under rakningen och kommer att leda till ett bättre slutresultat.

3. Byta ut gamla rakblad

Även med bra förberedelse och god teknik kommer man inte få ett bra resultat om man använder sig av gamla rakblad. Så fort man känner att ett rakblad börjar riva i skäggstubben är det dags att byta ut dem mot nya, skarpa blad.

4. Använda rätt teknik

Tekniken är också viktigt för ett bra resultat. Man ska ta långa, jämna tag med hyveln för att få bra resultat. Det optimala är om man bara behöver dra rakhyveln över ett och samma område endast en gång. Märker man att man har missat något kan man dra igen ur en korsande vinkel, men aldrig helt mothårs.

5. Bra efterarbete

När man rakat sig färdigt är det bra att lugna ned huden något. Kallt vatten är ett mycket bra sätt då det hjälper att stänga porerna och man kan även använda sig av en antiinflammatorisk fuktkräm, vilket hjälper att undvika torr hy och skäggfinnar. Det är oftast bäst att alltid hålla sig borta från after shave-produkter med alkohol då dessa torkar ut huden.