Alla har vi nog ett eller annat ärr på kroppen. Även om orsaken bakom dem varierar enormt är ärr något de flesta människor har gemensamt. De kan dock fortfarande vara upprörande, speciellt när de sitter på ett område som ansiktet. Att bli av med ärr är dock inte direkt det enklaste.

Anledningen till varför ärr står ut från resten av huden är att medan vävnaden skapas av samma kollagen som det den ersätter har den en litet annorlunda komposition. Ärr kan vara antingen släta, upphöjda eller nedsänkta och vilken typ av ärrbildning man får beror mycket på omständigheterna.

Att behandla ärr är som sagt inte en enkel process, och det görs oftast svårare ju större ärr det handlar om. Medan det finns krämer och liknande man kan hitta som säljs just av denna anledning kommer de sällan att klara av jobbet helt själv.

Det finns faktiskt ett flertal behandlingar av ärr som är i bruk idag. Majoriteten av dem ämnar i grunden att skapa nya ärr för att täcka över de gamla. Detta kanske låter som helt fel behandlingssätt, men det är ofta det enda sättet att verkligen hantera problemet. Nyckeln ligger i att göra det så kontrollerat som möjligt så att den nya ärrbildningen smälter in så bra med huden runtomkring som möjligt.

Behandling en skiljer sig dock något beroende på ärrets form. Med ett upphöjt ärr måste man bryta ned kollagenuppbyggnaden som bildade det första ärret och byta ut det med den släta varianten. Är det ett nedsänkt ärr finns det kollagen som drar ned huden och detta måste fyllas upp med nytt som istället slätar ut den.

Även om man till det yttre kan få ärr att nästan försvinna på detta vis finns det inga garantier att det återställs helt och hållet. Många som har ett tydligt ärr har säkert märkt att känsels runtomkring det inte är som resten av huden. Och detta beror på att ärrbildningen kan hindra nervcellerna från att läka ihop.