Hår där man inte vill ha hår är ett stort problem och det finns flera sätt att få bukt med problemet, beroende på vilket sätt som passar dig bäst.

shave legs beauty_206610352

Rakning

Ben, armhålor och bikinilinjen kan rakas. Bikinilinjen ska man helst raka medhårs för att undvika röda prickar och inåtväxande hårstrån. När man ska raka sig ska man alltid använda sig av rakkräm som är snäll mot huden. Man ska också sträcka huden lite grann för att förhindra skärsår och se till att man få med alla hårstrån. Och efter rakningen ska man smörja in sig med en mild och fuktgivande kräm.

Vaxning

Man kan vaxa alla ställen som man kan raka men även ta hand om känsliga områden såsom ansiktet. Att vaxa går att göra på skönhetssalonger men också i hemmet. Det finns färdiggjorda strips som man kan använda till ansiktet, armhålor och bikinilinjen. Vaxning gör hårborttagningen snabb och effektiv, men det kan göra lite ont. Man ska vaxa sig en eller två dagar innan man ska ut på dans eller fin middag eftersom området kan bli rött och irrterat några timmar efter vaxningen.

Ta bort permanent

Är man less på att ta hand om hårstråna varje vecka, kan man istället välja att ta bort håret permanent. Med hjälp av den senaste lasertekniken kan man bli kvitt sin mustasch eller breda ögonbryn för alltid. För att få bort allt hår måste man göra flera behandlingar, åtminstone fem men upptill åtta.

Epilator

Den smärtsammaste behandlingen men skonsammare mot huden än vaxning. Här använder man en maskin som rycker upp hårstråna från roten. Det betyder att man inte behöver ta bort håret lika ofta, en del blir hårfria i upptill en månad! Det är dock ganska obekvämt och det rekommenderas inte att man använder en epilator till något annat än att raka benen.

Hårborttagningskräm

Det finns krämer som man kan applicera på området som ska avhåras. Krämen får verka ungefär en 10 minuter och skrapas sedan av tillsammans med håret. Krämerna luktar ofta ganska starkt och resultatet är inte hållbart utan måste göras om med jämna mellanrum. Ett minus är att den innehåller starka kemikalier som kan leda till allergiska reaktioner. Ett plus är att det är smidigt att använda och skrapa av innan dusch exempelvis.

Trådning och pincett

Två liknande metoder, där det går ut på att man ska rycka ut håret från roten. Trådning innebär att man tvinnar tunna bomullstrådar och man får med sig alla fjun när man sedan rullar trådarna och i kombination med ett ryck, får loss allt. Kan dock stimulera ökad hårväxt. Pincetten kan man hantera på egen hand med varierande resultat. Med lite övning är detta så klart det billigaste och enklaste alternativet, om än det är smärtsamt och kan stimulera ökad hårväxt. Vid både trådning och pincett uppstår ofta en rodnad, som lägger sig inom kort.