Alla är nog bekant med bristningar i huden, även om man inte har haft dem själv vet man nog hur de kan se ut. Här tittar vi lite närmare på vad som orsakar detta och vad man kan göra åt det.

bristningar_316258661

Hudbristningar uppstår när huden tänjs ut mer än den kan hantera. Resultatet av detta är ärrvävnad som ser ut som missfärgade linjer. Dessa bristningar kan uppstå under många skeden i livet men de förknippas främst med kraftig viktförändring och graviditet.

Det är viktigt att veta att detta är inte i sig ett hälsoproblem utan ett kosmetiskt. Bristningar kan blekna med tiden och medan det inte är så lätt att förhindra bristningar, speciellt inte under graviditet, finns det ändå saker man kan göra för att ge sig själv en så bra chans som möjligt att undvika detta.

Till att börja med kan man titta på vilka vitaminer som faktiskt är bra för huden. Om någon av dessa är bristande i kosten finns det även andra sätt att få i sig det dagliga rekommenderade intaget.

  • A-vitamin som kommer från djurriket är även som retinol och stimulerar produktionen av kollagen.
  • C-vitamin, även kallad askorbinsyra är också bra för produktionen av kollagen.
  • D-vitamin bidrar till celltillväxt och kan minska både linjer och mörka fläckar på huden.
  • E-vitamin både skyddar och reparerar huden genom att bland annat återfukta den. Vilket kan skydda mot hudbristningar.

Det kan även vara en bra idé att skydda bristningarna från solen. Vävnaden där har inte samma skydd och kan lätt bli rödare och därmed mer synliga.

Tyvärr finns det inga garanterade sätt att bli av med bristningar. Vissa vill mena att det kan hjälpa med krämer eller eteriska oljor, men alla tester som har gjort visar att de inte har något effekt. Det enda bot som fungerar är som sagt tid.