Många människor lever med vad man ofta kallar för ”problemhy”. Detta är hy med ovanligt många blemmor, feta partier eller stora porer. Detta är något som är vanligare i tonåren men inte alla får automatiskt bättre hy av att växa upp. 

problemhy_124292959

En vanlig orsak till många problem med huden är att talgkörtlarna överproducerar talg. Detta överproduktion gör huden fet och kan orsaka inflammationer som ofta leder till acne. En vanlig reaktion till detta har varit att använda uttorkande hudprodukter för att försöka behandla den feta huden. Problemet med detta är att fet hud inte behöver torkas ut. Gör man detta reagerar huden ofta med att producera ännu mer talg. Vad man istället kan göra är att välja riktigt anpassade produkter och/eller behandlingar.

På behandlingssidan finns det en rad olika mer avancerade metoder som kan ge resultat både på kort och lång sikt. En stor fördel med att gå denna väg är att man behöver inte oroa sig för att göra fel. Istället så sköts allt av professionella som förstår huden, dess egenskaper och problem.

Men naturligtvis finns det även saker man kan göra själv, oavsett om man väljer att gå på behandlingar eller inte. Först och främst gäller det att använda produkter som kan rengöra huden samtidigt som de återfuktar den och inte torkar ut den. Det är även värt att titta på dessa produkter och se om de även har en antibakteriell och/eller antiinflammatorisk effekt. Dessa hjälper nämligen till att hålla nere blemmor och rodnader.

Det finns även smink anpassad för personer med problemhy som är något skonsammare mot huden och minskar risken för tilltäppta porer, som annars kan leda till inflammationer i huden. Detta kan vara ett mycket bra komplement till både hudrengöringsprodukter och behandlingar. Det gäller att attackera problemet på så många fronter man bara kan och inte bara förlita sig på en lösning.